Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 5 łyżek stołowychmarcepan 125 gramów
masło 250 gramów
cukier 325 gramów
ser mielony 300 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka ziemniaczana 75 gramów
mąka 350 gramów
jajka 9 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
budyń waniliowy 0,5 sztukmasa makowa 250 gramów
konfitura morelowa 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i skropić
sokiem z cytryny. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Utrzeć
masło z 250g
cukru , marcepanem,
sola oraz 1
cukrem waniliowym. Kolejno dodawać po jednym z sześciu
jajek. Przesianą
mąkę wymieszać z
maka ziemniaczana oraz proszkiem i stopniowo wsypywać do masy.Utrzeć
ser z 3
jajkami, 75g
cukru,
budyniem oraz jednym
cukrem waniliowym, na gładką masę. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy obsypanej
mąką. Łyżka na ciasto wykładać na przemian masą
serową z masą
makową. Na koniec rozłożyć
jabłka i lekko je docisnąć. Piec ok. 45 minut w 180 stopni, ostudzić. Wierzch przestudzonego ciasta posmarować przetarta przez sito
konfitura. Całość obficie oprószyć
cukrem pudrem. Można tez dodatkowo udekorować ciasto plasterkami
jabłka oraz listkami
mięty lub
melisy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: