ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe ciasto z serem i makiem

Jabłkowe ciasto z serem i makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
marcepan 125 gramów
masło 250 gramów
cukier 325 gramów
ser mielony 300 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka ziemniaczana 75 gramów
mąka 350 gramów
jajka 9 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
budyń waniliowy 0,5 sztuk
masa makowa 250 gramów
konfitura morelowa 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Utrzeć masło z 250g cukru , marcepanem, sola oraz 1 cukrem waniliowym. Kolejno dodawać po jednym z sześciu jajek. Przesianą mąkę wymieszać z maka ziemniaczana oraz proszkiem i stopniowo wsypywać do masy.
Utrzeć ser z 3 jajkami, 75g cukru, budyniem oraz jednym cukrem waniliowym, na gładką masę. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy obsypanej mąką. Łyżka na ciasto wykładać na przemian masą serową z masą makową. Na koniec rozłożyć jabłka i lekko je docisnąć. Piec ok. 45 minut w 180 stopni, ostudzić. Wierzch przestudzonego ciasta posmarować przetarta przez sito konfitura. Całość obficie oprószyć cukrem pudrem. Można tez dodatkowo udekorować ciasto plasterkami jabłka oraz listkami mięty lub melisy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12787/Jablkowe-ciasto-z-serem-i-makiem