ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogolonka tylna wieprzowa 2 sztukcebula 1 sztukkminek według uznaniawoda 0,5 litrówpiwo 1 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone golonki osuszyć i ponacinać skórkę w kwadraciki. Natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 3 godziny. Ułożyć golonki w brytfannie, podlać wrzącą wodą i piec 2 godziny w 200 stopniach. Od czasu do czasu odwracać golonki i polewać je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie dodać kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni i piec 30 minut, polewając golonki piwem, aż powstanie chrupiąca skórka.Powstały podczas pieczenia sos przetrzeć przez sito. Golonki można podawać z kluskami ziemniaczanymi, knedlami z bułki, zasmażana kapusta kiszoną, surówka z białej kapusty, no i oczywiście obowiązkowo z musztardą i zimnym piwem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: