ßßß Cookit - przepis na Golonka na piwie

Golonka na piwie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
golonka tylna wieprzowa 2 sztuk
cebula 1 sztuk
kminek według uznania
woda 0,5 litrów
piwo 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone golonki osuszyć i ponacinać skórkę w kwadraciki. Natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 3 godziny. Ułożyć golonki w brytfannie, podlać wrzącą wodą i piec 2 godziny w 200 stopniach. Od czasu do czasu odwracać golonki i polewać je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie dodać kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni i piec 30 minut, polewając golonki piwem, aż powstanie chrupiąca skórka.
Powstały podczas pieczenia sos przetrzeć przez sito. Golonki można podawać z kluskami ziemniaczanymi, knedlami z bułki, zasmażana kapusta kiszoną, surówka z białej kapusty, no i oczywiście obowiązkowo z musztardą i zimnym piwem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12773/Golonka-na-piwie