Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 95 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
migdały 1,5 szklanek
jajka 5 sztuk
żółtka 1 sztuk
cukier 2,5 szklanekesencja waniliowa 1 łyżek deserowych
mąka 3,5 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychskórka z
pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 1 sztukWykonanie:Na suchej patelni uprażyć
migdały. Z
cukrem utrzeć 5
jajek i
żółtko. Mieszając, dodawać stopniowo
mąkę, proszek esencje
waniliową,
cynamon, szczyptę
soli,
skórkę pomarańczową oraz
migdały i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Oba wałki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i lekko spłaszczyć. posmarować rozmąconym
jajkiem. piec 25 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto pokroić na skośne plastry grubości 1 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze 20 minut w 160 stopniach, aż zbrązowieją. Jeść maczając w herbacie lub
winie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: