ßßß Cookit - przepis na Tortowe ciasto serowe z galaretką

Tortowe ciasto serowe z galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne ciasto, łatwe w wykonaniu, dobre na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól 2 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek deserowych
serek homogenizowany naturalny 500 gramów
twaróg mielony 500 gramów
cukier puder według uznania
śmietana kremowa (do ubijania)1 szklanek
Śmietan-fix 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 0,5 sztuk
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Biszkopt jasny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki.
Biszkopt ciemny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubijać mikserem, razem z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczane, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz z kakao. Przełożyć ciasto do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połówki blaszki. Do złożenia tego ciasta jest potrzebny tylko jeden placek. Drugi można wykorzystać do złożenia innego ciasta np. Tortowe ciasto kawowe (przepis jest dostępny w tej książce na mojej stronie).
Masa serowa: wymieszać mikserem oba serki, dodać 3 łyżki soku z cytryny oraz cukier puder do smaku, a na końcu połączyć z rozpuszczoną żelatyną (żelatynę należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu, dodać kilka łyżek sera i wymieszać, a następnie dodając powoli do masy serowej wymieszać mikserem z całością). Masę podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietankę ubić z śmietan-fixem i cukrem pudrem do smaku.
Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zastygniętą pociąć, łyżeczką, na drobne cząstki.
Złożenie ciasta:
biszkopt jasny - połowa masy serowej - biszkopt ciemny - reszta masy serowej - biszkopt jasny - bita śmietana + cząstki galaretki.
Uwagi:
Wzorek na bitej śmietanie można zrobić widelcem.
Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12194/Tortowe-ciasto-serowe-z-galaretka