ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w sosie winnym

Cielęcina w sosie winnym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
natka pietruszki 0,5 porcja
majeranek 0,25 pęczek
rozmaryn według uznania
olej 6 łyżek stołowych
musztarda 3 łyżek stołowych
łopatka cielęca 1,5 kilogramów
włoszczyzna 1 porcja
cebula 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
wino czerwone 400 mililitrów
bulion cielęcy 200 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, osuszone zioła posiekać i wymieszać z 4 łyżkami oleju, musztardą, solą oraz pieprzem.
Umyte, osuszone mięso oprószyć sola oraz pieprzem i posmarować przygotowana marynata. Przykryć i wstawić na 60 minut do lodówki.
Oczyścić cebulę, czosnek oraz włoszczyznę i i wszystko pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć mięso w brytfannie na 2 łyżkach oleju. Dodać warzywa i piec ok. 90 minut w 200 stopniach, podlewając winem z bulionem.
Wyjętą z piekarnika pieczeń zawinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
Sos z pieczenia razem z warzywami przetrzeć przez sito i gotować 15 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub makaronem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12090/Cielecina-w-sosie-winnym