ßßß Cookit - przepis na Crepes Suzette

Crepes Suzette

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Naleśniki z sosem mandarynkowym.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
jajka 5 sztuk
mleko 2 szklanek
sok z mandarynek 90 mililitrów
cukier waniliowy 7 gramów
masło 50 gramów
wódka 50 mililitrów
słonina według uznania
likier 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
sok z mandarynki 3 sztuk
skórka z mandarynki - otarta 3 sztuk
masło 100 gramów
cukier puder 6 łyżek stołowych
likier mandarynkowy 100 mililitrów
Wykonanie:
Zmiksować mleko z jajkami i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo przesianą mąkę. Dolać wódkę i 90 ml soku z mandarynek, dobrze wymieszać. Odstawić ciasto na 60 minut. Na patelni posmarowanej słoniną smażyć bardzo cienkie naleśniki.
Z wyszorowanych 3 mandarynek otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek. Częścią masy cienko posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt.
Pozostałą masę rozgrzać na patelni i w tym sosie zanurzyć złożone naleśniki, kilkakrotnie obrócić. ułożyć na ciepłych talerzach, posypać cukrem pudrem i podlać resztą sosu. Do chochli wlać 2 łyżki likieru, ostrożnie podgrzać nad małym płomieniem, zapalić i polać naleśniki. Podawać płonące.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11114/Crepes-Suzette