Wykonanie
...czyli smażona panierowana
papryka nadziewana
serem.Jest to próba odtworzenia smaku z wyprawy do Czarnogóry sprzed paru lat, gdzie się taką
papryką zajadałam.Danie tanie niesłychanie, przy tym bardzo sycące i smaczne. W oryginale
papryka nie miała zdjętej skórki i podawana była z
sosem tatarskim.
Składniki:4 średnie podłużne białe
papryki2 duże
jajkaokoło 1 szklanki
bułki tartej200g
sera: może być zwykły biały - wtedy mocno go solimy, może być solankowy lub
fetaolejsól,
pieprz,
oreganoWykonanie:Usuwamy gniazda nasienne z
papryk, w tym celu odkrawamy czapeczkę i nożykiem lub łyżką wyskrobujemy nasiona. Następnym krokiem jest opalenie
papryk nad ogniem, sczerniałą skórkę łatwo
potem zeskrobać nożykiem.W misce rozdrobnić
ser dodać
sól (jeśli używamy
twarogu),
pieprz i
oregano, dokładnie wymieszać (można użyć blendera, ja lubię czuć fakturę
sera więc rozdrobniłam widelcem).Opalone i oskrobane papryczki faszerujemy dokładnie
serem dobrze dociskając palcami, tak, żeby weszło jak najwięcej.
Papryki panierujemy w rozkłóconym
jaju i
bułce tartej dwa
razy. Smażymy na złoty kolor z obu stron (do naczynia wlać tyle
oleju, aby
papryki były w nim znużone w połowie).Podawać gorące z
sosem czosnkowym.Na mniejsze apetyty jedna
papryka w zupełności wystarczy.Smacznego!