Wykonanie
Dalszy ciąg paprykowania. Tak przygotowane
papryki to klasyczna pozycja kuchni macedońskiej. Do nadziewania używa się tam
sera o nazwie "sirenje", czyli słonego i ostrawego
serka typu
feta.Z braku takowego użyłam
sera solankowego z Lidla. Prosta i szybka przekąska, obowiązkowo podana z
pomidorami.Przepis pochodzi z programu "Makłowicz w Podróży",odc. Podróż 20, Macedonia - Stare
wino (72)
Skadniki:400g
białego sera twarogowego2
jajka4 żółte, podłużne
paprykisól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Ser rozdrobnić i wymieszać z
jajkami. Doprawić
solą i
pieprzem. Z
papryki odciąć “czapeczki” z ogonkami, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać strąki
twarogiem i mocno przysmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i delikatnie ściągnąć skórkę. Przełożyć na talerz i każdą
paprykę zamknąć “czapeczką”.