ßßß Cookit - przepis na Kuchnia macedońska: Polneta piperka - papryka faszerowana

Kuchnia macedońska: Polneta piperka - papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciąg paprykowania. Tak przygotowane papryki to klasyczna pozycja kuchni macedońskiej. Do nadziewania używa się tam sera o nazwie "sirenje", czyli słonego i ostrawego serka typu feta.
Z braku takowego użyłam sera solankowego z Lidla. Prosta i szybka przekąska, obowiązkowo podana z pomidorami.
Przepis pochodzi z programu "Makłowicz w Podróży",odc. Podróż 20, Macedonia - Stare wino (72)
Skadniki:
400g białego sera twarogowego
2 jajka
4 żółte, podłużne papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ser rozdrobnić i wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Z papryki odciąć “czapeczki” z ogonkami, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać strąki twarogiem i mocno przysmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i delikatnie ściągnąć skórkę. Przełożyć na talerz i każdą paprykę zamknąć “czapeczką”.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/09/kuchnia-macedonska-polneta-piperka.html