Wykonanie
« JAJECZNICA Z
PIECZARKAMIŻEBERKA Z
JABŁKAMI »1-2
GRZYBÓW SUSZONYCH3 DAG
ŚLIWEK SUSZONYCH40 DAG
MIĘSA WIEPRZOWEGO10 DAG
BOCZKU WĘDZONEGO8 DAG
CEBULI1 KG
KAPUSTY KWASZONEJTŁUSZCZ2 DAG
MĄKI100 ML CZERWONEGO
WYTRAWNEGO WINA5 DAG
KONCENTRATU POMIDOROWEGO20 DAG
KIEŁBASYCZOSNEKSÓL,
PIEPRZ W ZIARENKACH, 3-4
LIŚCIE LAUROWE,KILKA ZIAREN
ZIELA ANGIELSKIEGO,
PRZYPRAWA DO BIGOSU
WYKONANIE
Grzyby umyć, namoczyć, drobno pokrajać, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły razem z namoczonymi
śliwkami.
Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z
boczkiem oraz z
cebulą.
Boczek stopniowo stopić, włożyć
mięso, obrumienić, dodać pokrojoną drobno
cebulę, podsmażyć.
Kapustę pokrajać, zalać wrzącą
woda, dodać
mięso,
pieprz w ziarenkach,
ziele angielskie,
liście laurowe i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać
grzyby i
śliwki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z
mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z
kapustą,
winem,
koncentratem pomidorowym, pokrajaną w kostkę
kiełbasa oraz
przyprawą do bigosu,
czosnkiem, dusić kilka minut, często mieszając po czym doprawić do smaku. Odstawić na jeden dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany.sobota, 10 marca 2012, wela2poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »