Wykonanie
Nie wiem od ilu składników zaczyna się
sałatka, ale ta ma ich w zasadzie dwa -
jajka i
brokuły. Nawet się zastanawiałam czy takie proste danie w ogóle kwalifikuje się do publicznej prezentacji, jednak uznałam, że
czemu nie?Skoro jest coś, co jem regularnie mniej więcej raz w miesiącu i co tak bardzo lubię, to niby dlaczego mam o tym nie mówić? Chyba nawet powinnam.:) Jestem to
winna tej
sałatce.:)I Grześkom.:)
Prostota w modzie to kwintesencja dobrego smaku.A jak jest w kuchni?Czy tutaj "dobry smak" oznacza to samo?A jeśli tak, to co o nim decyduje?Wyszukane, trudno dostępne składniki?Oryginalny sposób serwowania potraw?Skomplikowane procedury ich przygotowania?Coś całkiem innego?
Mając nadzieję na dużą pojemność "czegoś innego", ufam, że znajdzie się w nim miejsce dla sałatki Grześków, której nadzwyczaj skromna forma nie przeszkadza swoją smakowitością (tą nieco węziej pojętą) raz za razem eliminować z mojego stołu znacznie bogatszych składnikowo
sałatkowych rywali.Właściwość ta nieodmiennie kojarzy mi się powiedzeniem przypisywanym George'owi „Beau” Brummellowi:„Orły są szare. A mimo to większość państw ma w swoim godle właśnie orła, a nie…papugę”choć zdaję sobie sprawę, że jeśli to faktycznie on jest autorem tych słów, to wypowiedziane zostały one raczej nie w kontekście sałatek, a już z pewnością nie sałatki Grześków - przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.:)Wiadomo mi natomiast, że
sałatką tą poczęstowali kilka lat temu mojego
męża jego przyjaciele - Grzegorz i
Kasia - stąd jej nazwa,
potem zaś mąż zrobił ją dla nas, w wieczór sylwestrowy przełomu lat 2008/2009.Od tego momentu stanowi ona w naszym menu jeden z nielicznych stałych punktów, który realizujemy zawsze, kiedy nie mamy czasu na gotowanie czy większe zakupy, albo po prostu, gdy najdzie nas ochota na coś dobrego.:)Jeśli znalazłby się jeszcze ktoś, kto zechciałby dołączyć do
grona miłośników brokułowej sałatki Grześków, to właśnie nadarza się ku temu znakomita okazja.:)Zapraszam.:)Składniki:1
brokuł umyty i podzielony na małe różyczki /najlepiej trochę mniejsze, niż te na zdjęciach/3 ugotowane
jajka3 ugotowane
białka2 łyżki
majonezu light1 łyżeczka
chrzanusólpieprzopcjonalnie ćwiartki
pomidorków koktajlowych do przybrania
Wykonanie:Do gotującej się lekko osolonej
wody wrzuć różyczki
brokuła i gotuj je przez ok. 4 min., tak aby były lekko al dente. Odlej
wodę i pozostaw
brokuła do ostygnięcia.
Jajka i
białka pokrój na duże części.Połącz wszystkie składniki dodając do nich
majonez i
chrzan. Całość dopraw i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Sałatkę podawaj ozdobioną cząstkami
pomidorków koktajlowych.Gotowe!
Bardzo smacznego!