ßßß Cookit - przepis na Makaronowa ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I FENKUŁA

Makaronowa ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I FENKUŁA

nazwa

Wykonanie

Kiedy wspomniałam, że na obiad będzie kurczak, u słyszałam od córki zarzut, że ciągle jemy kurczaka, za to wcale - zgadliście:) - makaronu.
Teza zaiste interesująca.
Definicja "ciągle" w ustach maturzystki oznacza bowiem 2 obiady z kurczakiem na 15 wszystkich, które popełniłam ostatnio.
Okej - co się będę czepiać - "ciągle" można w końcu pojmować dowolnie. Wszak żyjemy w wolnym kraju.
Ale jak się ma "wcale" do "ciągle" zważywszy, iż zastosowana przeze mnie proporcja dań makaronowych do innych jest dokładnie taka sama?
Okej - ja tam niespotykanie zgodliwa jestem.
Skoro co innego, skoro inne kategorie i ich porównywanie jest błędem, to zaproponowałam córce zestawienie obydwu czyli obiad w postaci makaronowej zapiekanki z kurczaka.
Pomysł spotkał się z przyjęciem wręcz entuzjastycznym.
Jak się okazuje nudnemu kurczakowi wystarczy tylko zmienić towarzystwo na makaronowe aby naraz awansował w rankingu atrakcyjności, ba - stał się obiektem godnym największego pożądania.
Hmm... kolejny materiał do przemyśleń: c iekawe jaką szansę miałyby z makaronem krewetki, o których jak do tej pory córka nawet nie chce słyszeć?
Zamierzam to przetestować.
Mimo, iż do potrawy użytych zostało dużo i dość wysokokalorycznych składników: makaron, mozarella, parmezan i rodzynki - jej wartość energetyczna wynosi zaledwie ok. 2100 kcal.
Jak to możliwe?
To skutek tego, iż ponad 50 % dania stanowią warzywa - głównie fenkuł, który jest obok selera jednym z najmniej kalorycznych warzyw na świecie (100 g kopru włoskiego zawiera zaledwie 12 kcal).
To zresztą nie jedyna jego zaleta. Oprócz posiadanych typowych dla wszystkich warzyw walorów zdrowotnych, fenkuł może się jeszcze pochwalić ciekawą właściwością organoleptyczną - silnie anyżkowym posmakiem, który po obróbce cieplnej wprawdzie wyraźnie łagodnieje, niemniej wciąż jest przyjemnie wyczuwalny.
W prezentowanym przeze mnie dzisiaj daniu połączenie anyżku z rodzynkową słodyczą sprawia, iż jego smak określić można jako wręcz wyrafinowany.
Gorąco polecam wypróbowanie tegoż właśnie mariażu.:)
Składniki:
2 duże bulwy fenkułu pokrojonego w cienkie plastry
2 pokrojone w talarki czerwone cebule
1 łyżka soku z cytryny
150 g małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
225 g pełnoziarnistego makaronu typu penne
60 g rodzynek
225 g pokrojonego w małą kostkę filetu z piersi kurczaka
400 g niskotłuszczowego serka z czosnkiem i ziołami /użyłam naturalnego 5% serka Turek, 2 ząbków rozgniecionego czosnku i łyżeczki suszonych ziół prowansalskich/
125 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry /użyłam Zottarelli light firmy Zott/
2 łyżki startego parmezanu
opcjonalnie nać fenkułu do dekoracji
Wykonanie:
Fenkuł i cebulę skrop sokiem z cytryny.
Rozgrzej oliwę na bardzo dużej patelni (co najmniej 28 cm średnicy a jeszcze lepiej 32 - ewentualnie usmaż warzywa w dwóch porcjach pamiętając o podzieleniu na porcje również oliwy), wrzuć na nią fenkuł, cebulę i pieczarki, i smaż je na dużym ogniu tak długo aż wyparuje z nich woda, staną się miękkie i zaczną się przyrumieniać.
Zagotuj wodę i do lekko osolonej wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podsmażone warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do dużej miski.
Odcedź ugotowany makaron i połącz go z warzywami.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Do makaronu i warzyw dodaj rodzynki, surowe mięso z kurczaka a następnie ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Połączone składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj bardzo szczelnie (im szczelniej, tym lepiej) plastrami mozzarelli, posyp parmezanem i włóż do gorącego piekarnika na 30 minut, aż ser przyrumieni się na złocistobrązowy kolor.
Przybierz nacią fenkułu i natychmiast podawaj.
Gotowe!
Bardzo smacznego !
Źródło - "Dania niskotłuszczowe"
Źródło:http://lekki-blog.blogspot.com/2011/03/makaronowa-zapiekanka-z-kurczaka-i.html