Wykonanie
Śniadanie - ważna rzecz.Śniadanie przestawia organizm z metabolizmu nocnego na dzienny, dlatego w diecie odchudzającej byłoby najkorzystniej jeść je nie później, niż ok. 1 godzinę po przebudzeniu. I - uprzedzam pytanie - nie,
KAWĄ NIE DA SIĘ TEGO ZAŁATWIĆ - ma być bez markowania, solidnie - węglowodanowo,
białkowo, tak, żeby przemiana materii z impetem weszła na pełne obroty i żeby nabrać sił i energii na cały dzień.Poza tym
białko to podstawowy budulec tkanek, a bez węglowodanów ponoć mózg nam źle pracuje. Dlatego - nie,
KAWĄ NIE DA SIĘ ZASTĄPIĆ PORZĄDNEGO ŚNIADANIA i basta.Jeśli tylko mam czas (i ochotę) na upichcenie na ten posiłek czegoś na ciepło, zwykle robię
jajka w różnych odsłonach - najczęściej właśnie omlety. W wersji dietetycznej są bez
mąki i na dosłownie kropli
oleju lub
oliwy z oliwek.Na dzisiejsze śniadanie (dla mnie II, bo pierwsze to niezmiennie ukochane -> prażone
muesli z
mlekiem) sporządziłam omlet z
brokułami,
pomidorkami koktajlowymi i tartym,
żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu.
Omlet z podanych niżej składników, dodatkowo z kromką
pełnoziarnistego chleba (50 g), ma ok. 400 kcal.Co możemy zrobić aby danie stało się super dietetyczne?Przyrządzając 2 porcje omleta (miło jeść go z kimś, nawet jeśli ten ktoś się nie odchudza) warto użyć 3
jajek i 1
białka. Nie wpłynie to w znaczący sposób na smak potrawy, ani jej kaloryczność, za to udział
tłuszczu zwierzęcego będzie w niej sporo niższy.Składniki:2 duże
jajka1 łyżka
mlekasól,
pieprz1/4
brokuła2
pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki25 g tartego
żółtego sera light /użyłam mieszanki
serów z dietetycznej
serii Linessa, którą to
serię okresowo - cyklicznie można nabyć w
sieci sklepów Lidl/
Wykonanie:
Brokuła podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 - 4 minuty. Odcedź. Kiedy przestygnie, dość grubo go posiekaj.Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj
olejem w sprayu.W szklanym naczyniu ubij
jajka i
mleko mikserem na pianę. Dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
brokuła.Wylej masę jajeczną na patelnię tak, żeby pokryła równomiernie całą jej powierzchnię. Smaż aż masa zetnie się na brzegach, ale jej środek będzie wciąż wilgotny - ok. 3 minuty, po czym spróbuj ją kilka
razy podważyć.Na połowie omleta rozłóż
pomidorki, posyp je
serem, następnie delikatnie złóż omlet na pół przykrywając nadzienie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż dalsze 3 - 4 minuty aż masa jajeczna cała się zetnie, ale pozostanie miękka.Ostrożnie wyłóż omlet na półmisek. Podawaj z
ciemnym pieczywem.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"