ßßß
Flądry zdarzało mi się przyrządzać różnie. W zaprezentowany dzisiaj sposób robiłam je po po raz pierwszy, w mojej opinii - ze świetnym efektem.:)Przygotowanie samego dania zajmuje dosłownie parę minut - tyle co połączenie składników na marynatę, trzeba sobie natomiast wygospodarować sporo czasu na sam proces marynowania - co najmniej 2 godziny (a najlepiej nawet i całą noc) potem zaś mieć chwilę na pokrojenie warzyw.Flądra po japońsku jest potrawą wyjątkowo niskoenergetyczną, gdyż posiada zaledwie ok. 1000 kcal (900 - ryba + 100 - warzywa).Składniki:
- 4 niewielkie flądry (po ok. 170 g każda)- 6 łyżek sosu sojowego- 2 łyżki sake /może być też białe wytrawne wino /- 2 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka soku z cytryny- 2 łyżki cukru trzcinowego- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru- 1 zgnieciony ząbek czosnku- 1 mała marchewka- 1 mała pietruszka- pęczek cebuli dymki- 1 listek laurowy-1/4 kostki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami- szczypta cukruWykonanie:Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, po czym natnij ją w kilku miejscach po obu stronach, żeby marynata lepiej się wchłaniała.W dużym, płaskim naczyniu wymieszaj sos sojowy, wino, olej, sok z cytryny, cukier trzcinowy, imbir i czosnek.Ryby obtocz w marynacie z każdej strony i odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Marchewkę i pietruszkę pokrój na cienkie słupki, cebulki dymki na 2 do 4 części.Rozgrzej patelnię i na kropli oleju obsmaż warzywa przez 1-2 minuty, następnie dolej do nich 1/3 szklanki wrzątku z rozpuszczoną w nim kostką bulionu, dodaj szczyptę cukru, przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.Rybę grilluj 7-8 minut ciemną stroną do góry, po czym przewróć ją i opiekaj kolejne 4-5 minut. Podawaj natychmiast szczodrze obłożoną warzywami.Z czym podawać:Podałam naszą flądrę z cienkim makaronem ryżowym, ale był to ewidentny błąd w sztuce. Duszone warzywa stanowią idealne dopełnienie ryby - makaron zabrzmiał z nią nieszczerze - jak taki kulinarny kwiatek do kożucha. W ostateczności pewnie chleb byłby lepszy. Tylko w sumie po co?Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Dania niskotłuszczowe"Potrawę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja -> Z Widelcem po Azji .