ßßß Cookit - przepis na DWUKOLOROWY KREM Z PAPRYKI

DWUKOLOROWY KREM Z PAPRYKI

nazwa

Wykonanie

Zupa bardzo łatwa do przygotowania, wymagająca jedynie pewnego „triku” w czasie serwowania.
Aby uzyskać efekt „dwukolorowości” należy jednocześnie, z dwóch osobnych dzbanków/łyżek wazowych, wlewać do talerza krem z żółtej i czerwonej papryki.
Składniki: 8-10 porcji
Zupa żółta:
2 żółte papryki
1 średnia cukinia – obrana
1 średnia cebula (lub 1 mały por, tylko biała część)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
3-4 łyżki oliwy
1/2 l bulionu
1 łyżka soku z cytryny
Zupa czerwona:
2 czerwone papryki
kawałek ostrej czerwonej papryczki (opcjonalnie) – ilość według własnego smaku
1 czerwona cebula
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
3-4 łyżki oliwy
1/2 l bulionu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Uwaga: Dla zaoszczędzenia czasu warto obie zupy gotować równolegle, w dwóch osobnych garnkach. Opis podaję jednak osobno, jeden po drugim :)
Zupa żółta
W garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną grubo cebulę (lub pora), czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zupa czerwona
W garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać posiekaną grubo czerwoną cebulę, czosnek oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę i ostrą papryczkę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zupę czerwoną i żółtą wlewać jednocześnie, z dwóch dzbanków/łyżek wazowych, do jednego talerza.
Zupę można dodatkowo ozdobić „wzorkiem namalowanym” kremem balsamicznym (lub gęstą śmietaną). W tym celu należy najpierw nałożyć na powierzchnię kilka kropek z kremu balsamicznego (lub śmietany), a następnie, używając wykałaczki narysować kilka ósemek :)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/10/dwukolorowy-krem-z-papryki