Wykonanie
Zupa bardzo łatwa do przygotowania, wymagająca jedynie pewnego „triku” w czasie serwowania.Aby uzyskać efekt „dwukolorowości” należy jednocześnie, z dwóch osobnych dzbanków/łyżek wazowych, wlewać do talerza krem z żółtej i
czerwonej papryki.
Składniki: 8-10 porcjiZupa żółta:2
żółte papryki1 średnia
cukinia – obrana1 średnia
cebula (lub 1 mały
por, tylko biała część)2 ząbki
czosnkusól i
pieprz3-4 łyżki
oliwy1/2 l
bulionu1 łyżka
soku z cytrynyZupa czerwona:2
czerwone paprykikawałek ostrej czerwonej papryczki (opcjonalnie) – ilość według własnego smaku1
czerwona cebula2 średnie
marchewki2 ząbki
czosnkusól i
pieprz3-4 łyżki
oliwy1/2 l
bulionu1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Uwaga: Dla zaoszczędzenia czasu warto obie zupy gotować równolegle, w dwóch osobnych garnkach. Opis podaję jednak osobno, jeden po drugim :)Zupa żółtaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki
oliwy. Dodać pokrojoną grubo
cebulę (lub
pora),
czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę
cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę
żółtą paprykę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny.Zupa czerwonaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki
oliwy. Dodać posiekaną grubo
czerwoną cebulę,
czosnek oraz obraną i pokrojoną na plasterki
marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę
czerwoną paprykę i
ostrą papryczkę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny.Zupę czerwoną i żółtą wlewać jednocześnie, z dwóch dzbanków/łyżek wazowych, do jednego talerza.Zupę można dodatkowo ozdobić „wzorkiem namalowanym” kremem balsamicznym (lub gęstą
śmietaną). W tym celu należy najpierw nałożyć na powierzchnię kilka kropek z kremu balsamicznego (lub
śmietany), a następnie, używając wykałaczki narysować kilka ósemek :)Smacznego :)