Wykonanie
Piątek to przedsmak weekend’u, a to danie to przedsmak deseru ;)Prawie tradycyjna owsianka, ale z
kokosową nutą i słodkim akcentem w postaci
rodzynek.Składniki: (5-6 porcji)1 szklanka
płatków owsianych górskich2 szklanki
mleka 2 %*1 mała puszka (165 ml)
mleka kokosowego*szczypta
soli2 łyżki
rodzynek1 łyżka
wiórków kokosowych*Uwaga: Ilość
mleka (krowiego lub
kokosowego) można zwiększyć nawet o 200 ml jeśli lubicie mniej gęste owsianki. Można także przygotować owsiankę według podanych przeze mnie proporcji i jeśli wyjdzie za gęsta to wtedy dodać do niej odpowiednią ilość ciepłego
mleka, dostosowując do własnego gustu.
Wykonanie:
Mleko i
mleko kokosowe zagotować z dodatkiem szczypty
soli. Zdjąć z ognia, wsypać
płatki owsiane i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, do czasu aż
płatki napęcznieją i wchłoną przynajmniej 2/3
mleka. W czasie gotowania CZĘSTO MIESZAĆ!Dodać
rodzynki i
wiórki kokosowe. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i dokładnie otulić ciepłym kocem. Pozostawić na około 20-30 minut aby
płatki do końca się uprażyły.Przed podaniem dokładnie wymieszać i ewentualnie posypać odrobiną wiórków,
rodzynek oraz delikatnie dosłodzić
cukrem brzozowym lub
syropem z agawy.Uwaga: Owsiankę, która wystygła ja odgrzewam w kuchence mikrofalowej. Jeśli jest zbyt gęsta dodaję przedtem trochę zimnego
mleka.Smacznego :)