ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWA OWSIANKA

KOKOSOWA OWSIANKA

nazwa

Wykonanie

Piątek to przedsmak weekend’u, a to danie to przedsmak deseru ;)
Prawie tradycyjna owsianka, ale z kokosową nutą i słodkim akcentem w postaci rodzynek.
Składniki: (5-6 porcji)
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka 2 %*
1 mała puszka (165 ml) mleka kokosowego*
szczypta soli
2 łyżki rodzynek
1 łyżka wiórków kokosowych
*Uwaga: Ilość mleka (krowiego lub kokosowego) można zwiększyć nawet o 200 ml jeśli lubicie mniej gęste owsianki. Można także przygotować owsiankę według podanych przeze mnie proporcji i jeśli wyjdzie za gęsta to wtedy dodać do niej odpowiednią ilość ciepłego mleka, dostosowując do własnego gustu.
Wykonanie:
Mleko i mleko kokosowe zagotować z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, wsypać płatki owsiane i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, do czasu aż płatki napęcznieją i wchłoną przynajmniej 2/3 mleka. W czasie gotowania CZĘSTO MIESZAĆ!
Dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i dokładnie otulić ciepłym kocem. Pozostawić na około 20-30 minut aby płatki do końca się uprażyły.
Przed podaniem dokładnie wymieszać i ewentualnie posypać odrobiną wiórków, rodzynek oraz delikatnie dosłodzić cukrem brzozowym lub syropem z agawy.
Uwaga: Owsiankę, która wystygła ja odgrzewam w kuchence mikrofalowej. Jeśli jest zbyt gęsta dodaję przedtem trochę zimnego mleka.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/09/kokosowa-owsianka