Wykonanie
Muszę przyznać, że z
płatkami owsianymi i
otrębami nie za wiele miałam w życiu wspólnego. I pewnie gdyby nie paczka od
marki Kupiec to nie sięgnęłabym po nie jakoś specjalnie, a wtedy nie wymyśliłabym tego smakowitego śniadania.
Składniki:- 1/2 kostki
drożdży- 1 szklanka
płatków owsianych- 1/2 szklanki
otrębów owsianych- 1/4 szklanki
mleka- 1 łyżka
miodu- szczypta
soli-
rodzynki złote Food & Joy opcjonalnie
Płatki miele w malakserze na
mąkę. W rondelku podgrzewam
mleko, rozpuszczam w nim
drożdże i
miód. Kiedy składniki się połączą dolewam do zmielonych
płatków owsianych,
solę i miksuje malakserem aż składniki się połączą. Taką masę przekładam do foremek ( wypełniam tylko połowę foremki bo ciasto wyrośnie) na muffiny, które wcześniej wysmarowałam
oliwą z oliwek. Odstawiam na 25 minut aby wyrosły. Po tym czasie wkładam je do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekę przez około 20 minut. Podaję na śniadanie z
szynką,
pomidorem,
serem, może być z powidłami jeżeli zdecydujecie się dodać do nich na etapie pieczenia
rodzynki.