Wykonanie
Składniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (397 g)250 g
płatków owsianych górskich75 g
wiórków kokosowych350 g mieszanki
bakaliowo-nasionkowej (u mnie był to
sezam,
słonecznik,
żurawina,
rodzynki,
daktyle,
morele,
orzechy włoskie,
migdały)Wykonanie:Wykonanie jest
banalne -
mleko lekko podgrzewamy, spore
bakalie siekamy drobno, w kostkę, wszystko mieszamy dokładnie razem.W zależności jaką grubość batoników chcemy osiągnąć, taką foremkę wybieramy - batoniki nie powinny być zbyt grube, więc najlepiej wybrać prostokątną foremkę o wymiarach mniej więcej 20x35 cm.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej naszą masę i lekko dociskamy, aby batoniki się nie rozpadały.Pieczemy w 130 st. około 1 godzinę, trzeba pilnować czy się nie za szybko rumienią.Po upieczeniu studzimy i kroimy na batoniki.
Można je z jednej strony zamoczyć w roztopionej
czekoladzie, jeśli ktoś lubi :)Smacznego!