ßßß Cookit - przepis na Owsiane batoniki

Owsiane batoniki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (397 g)
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
350 g mieszanki bakaliowo-nasionkowej (u mnie był to sezam, słonecznik, żurawina, rodzynki, daktyle, morele, orzechy włoskie, migdały)
Wykonanie:
Wykonanie jest banalne - mleko lekko podgrzewamy, spore bakalie siekamy drobno, w kostkę, wszystko mieszamy dokładnie razem.
W zależności jaką grubość batoników chcemy osiągnąć, taką foremkę wybieramy - batoniki nie powinny być zbyt grube, więc najlepiej wybrać prostokątną foremkę o wymiarach mniej więcej 20x35 cm.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej naszą masę i lekko dociskamy, aby batoniki się nie rozpadały.
Pieczemy w 130 st. około 1 godzinę, trzeba pilnować czy się nie za szybko rumienią.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na batoniki.
Można je z jednej strony zamoczyć w roztopionej czekoladzie, jeśli ktoś lubi :)
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/09/owsiane-batoniki.html