Wykonanie
Z racji tego, że puszka
mleczka kokosowego została otworzona, a reszta domowników raczej nie pała do niego zbyt wielką miłością, to na blogu przez następne kilka dni będą pojawiały się śniadania z jego użyciem. Na pierwszy ogień poszła owsianka - pyszna i prosta w przygotowaniu, a w dodatku całkowicie wegańska .
Schłodzona owsianka a la bounty: kokosowa (ugotowana na
mleczku kokosowym) polana wegańskim sosem
czekoladowym i posypana wiórkami
kokosaPrzepis:własny/ 1 porcja /składniki:szklanka
wodyszczypta
soli40 g
płatków owsianych, czyli około 4 łyżki
płatków1/4 szklanki
mleczka kokosowego z puszkiłyżeczka
kakao lub karobułyżka
mleka roślinnegoopcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki
cukru pudrułyżka
wiórków kokosowych jak zrobić?owsianka:
Płatki,
wodę oraz szczyptę
soli umieścić w garnuszku i gotować na średnim ogniu, aż
płatki wchłoną większość
wody, wtedy wlać
mleczko kokosowe i:opcja pierwsza: gotować dalej owsiankę, aż wchłonie mleczko, przykryć, zostawić na 2-5 minut, przełożyć do miseczki i polać sosem
czekoladowym oraz posypać wiórkami kokosowymi.opcja druga: zagotować owsiankę, zdjąć ją z ognia, zostawić na 20 minut lub więcej pod przykryciem. Przełożyć do naczynka, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Rano gotową
kokosową owsiankę polać sosem
czekoladowym i posypać wiórkami kokosowymi.wegański sos
czekoladowy:Wszystkie składniki sosu wymieszać, opcjonalnie podgrzać w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Zamiast sosu można użyć kilku kostek rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej gorzkiej (lub ewentualnie w wersji niewegańskiej
mlecznej)
czekolady.Szukasz innych pomysłów na owsiankę, koniecznie spróbuj:#po kliknięciu w link w nowej karcie automatycznie otworzy się przepis :)