ßßß Cookit - przepis na STEK SIEKANY Z GRILLA

STEK SIEKANY Z GRILLA

nazwa

Wykonanie

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych steków!
Tym razem chciałabym Wam zaproponować stek z siekanej (lub grubo mielonej) wołowiny, owinięty w plasterek szynki parmeńskiej (lub chudego boczku) i upieczony na grillu.
Uwaga:
Kupując dużą polędwicę wołową „zgrabne” steki daje się wykroić tylko ze środkowej części. Pozostałą cześć ja wykorzystuję właśnie na steki siekane, szaszłyki lub na tatara .
Składniki: (6 steków)
około 1 kg polędwicy wołowej drobno posiekanej lub grubo mielonej
6 plasterków szynki parmeńskiej (lub chudego boczku)
sól i pieprz (ja użyłam domowej przyprawy Taco)
4-5 łyżek oliwy
dodatkowo:
foremka do wykrawania ciastek – okrąg o średnicy około 7 cm
wykałaczki
Wykonanie:
Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem (lub przyprawą Taco) i wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
Foremkę do ciastek ustawić na kawałku papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej), wypełniać dokładnie przyprawionym mięsem, ugnieść, następnie zdjąć „obręcz” i owinąć każdy stek dookoła szynką (boczkiem). Spiąć delikatnie wykałaczką.
Steki posmarować/spryskać oliwą z obu stron i grillować po 3-4 minuty z każdej strony (dłużej/krócej – w zależności od grubości i preferowanego stopnia wypieczenia).
Podawać z warzywami ugotowanymi na parze/grillowanymi i/lub dowolną sałatką.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/07/19/stek-siekany-z-grilla