ßßß Cookit - przepis na PIECZONE MORELE czyli mało pracy dużo możliwości!

PIECZONE MORELE czyli mało pracy dużo możliwości!

nazwa

Wykonanie

Zachęcona wspaniałymi pieczonymi pomidorami, postanowiłam podobną metodę zastosować do przygotowania moreli.
Z przyjemnością odnotowuję kolejny sukces :)
Morele pieką się same, a gotowe, dosłodzone do smaku syropem z agawy można wykorzystać przynajmniej na kilka sposobów:
– z twarożkiem/jogurtem (podobnie jak tutaj)
– zmiksowane lub pokrojone jako składnik owsianki
– zmiksowane lub rozgniecione widelcem jako nadzienie do naleśników, gofrów albo dodatek do racuszków (takich jak te gryczane, makowe, z mąki pełnoziarnistej albo drożdżowe)
– dodatek do ciasta czekoladowego (np. tego lub tego)
Składniki:
około 1/2 kg moreli (dojrzałe, ale nadal jędrne)
około 1/2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego (lub z pomarańczy)
1 łyżka posiekanej werbeny cytrynowej lub melisy
1 łyżka bardzo delikatnej oliwy – do nasmarowania formy i skropienia owoców
syrop z agawy – ilość według własnego smaku
Wykonanie:
Duże płaskie naczynie żaroodporne posmarować cieniutko oliwą i posypać posiekaną werbeną cytrynową (lub melisą). Morele przekrawać na połówki, wyjmować pestki i układać w naczyniu przecięciem do dołu.
Całość zalać sokiem jabłkowym tak aby utworzyła się 2-3 mm warstwa.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 60-75 minut w 120 stopniach.
Upieczone i ochłodzone morele przełożyć do słoja. Sok z pieczenia doprawić do smaku syropem z agawy i zalać nim owoce w słoju. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Uwaga: Morele są dość kwaśne po upieczeniu. Ja zalałam je lekko dosłodzonym sokiem, a każdy z domowników doprawiał sobie owoce syropem z agawy indywidualnie w zależności od własnych preferencji i rodzaju deseru.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/07/15/pieczone-morele-czyli-malo-pracy-duzo-mozliwosci