Wykonanie
Prezentując klops drobiowy obiecałam Wam przepis na przepyszne kotlety mielone, w których nie ma ani
jajek ani
bułki.Kotlety są baaardzo soczyste, miękkie i w ogóle nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Są po prostu PYSZNE!Gorąco polecam :)Składniki : (6-7 sztuk)1/2 kg
mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z
szynki1
cebula – drobno posiekana2 czubate łyżki błyskawicznych
płatków owsianych1 mały ząbek
czosnku (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwekWykonanie :
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej
wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej
cebuli i wystudzonych
płatków owsianych. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie przeciśniętym
czosnkiem.Uwaga:)Wiem, że wiele osób, na czele ze mną, „ma opory” względem próbowania surowego
mięsa… Ja doprawiam
mięso „na oko” a
potem smażę odrobinę na patelni i dopiero próbuję ;) Ma to dodatkową zaletę, bowiem
sól jest bardziej wyczuwalna w
mięsie po upieczeniu/usmażeniu i w ten sposób zmniejszamy prawdopodobieństwo przesolenia :)Z wymieszanej dokładnie masy
mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z
wodą.)Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.Uwaga:)Po tym czasie kotlety są gotowe do podania. Jeśli jest taka potrzeba można bez obaw pozostawić je szczelnie przykryte folią aluminiową w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę lub nawet dwie. Będą cały czas gorące!Smacznego :)