Wykonanie
Ostatnio znalazłam cudowny blog o nazwie "Lepszy smak" . Już kilkakrotnie próbowałam zamieszczonych tam przepisów i stwierdzam, że każdy jeden jest wyjątkowy. Do zrobienia kotletów mielonych zachęciło mnie wykorzystanie w nich
płatków owsianych zamiast tradycyjnie
bułki. Przyznaje, że "karminadle:)" są pyszne, delikatne, lekkie, niezwykle aromatyczne! Od teraz zawsze
będę robiła je w tej wersji. Zachęcam do spróbowania.
Składniki : (6-7 sztuk)1/2 kg
mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z
szynki1
cebula – drobno posiekana2 czubate łyżki błyskawicznych
płatków owsianych1 mały ząbek
czosnku (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwekWykonanie :
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej
wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej
cebuli i wystudzonych
płatków owsianych. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie przeciśniętym
czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy
mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z
wodą.)Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Poniżej wersja kotleta w cieście francuskim - idealne jako pasztecik do barszczu.
Smacznego :)