Wykonanie
Danie, które pachnie wakacjami… szczególnie tymi spędzonymi w Grecji :)Można je podawać jako przekąskę albo jako dodatek do dań
mięsnych i
rybnych (szczególnie tych przygotowywanych na grillu).Oprócz smaku, na wyróżnienie zasługuje fakt, że danie to w zasadzie „robi się samo” ;)Przepis zaczerpnięty ze strony GoodFood.Składniki:1 kostka (200g)
sera feta1 puszka (400g)
pomidorów bez skórki* – odsączonych z soku* Teraz, późnym latem,
pomidory z puszki można zastąpić świeżymi. Potrzebnych będzie około 1/2 kg
pomidorów obranych ze skórki (najlepiej takich podłużnych, które mają mało pestek i „zwarty miąższ”).Dzięki komentarzowi Ojca Dyrektora (kolega blogowicz) wiem już, że jest to odmiana Lima.1-2 ząbki
czosnkuszczypta
płatków chilli (lub mały kawałek świeżej
papryczki chilli)1 łyżka
suszonego oregano (lub 2 łyżki posiekanych świeżych listków
oregano)
oliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, dodać przeciśnięty
czosnek oraz
chilli i smażyć 1-2 minuty. Dodać pokrojone i odsączone
pomidory. Dusić na średnim ogniu (bez przykrycia!) przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
pieprzem,
oregano i szczyptą
soli. (Uwaga: Ostrożnie z
solą! Sos będzie dodatkiem do słonego
sera feta!)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Na dnie ułożyć duże kawałki
sera feta. Całość zalać
sosem pomidorowym. Zapiekać 20 minut.Podawać jako dodatek do pieczonego/grillowanego
mięsa, ryb lub warzyw (u mnie ze smażoną
cukinią).Smacznego :)