ßßß Cookit - przepis na POMIDOROWA ZUPA RYBNA Z WINEM

POMIDOROWA ZUPA RYBNA Z WINEM

nazwa

Wykonanie

Jest to taka prawdziwa zupa rybaka!
Bardzo „bogata” zarówno w różnorodne warzywa oraz zioła jak i mieszankę wszelkiego gatunku owoców morza:)
Stanowczo polecam wszystkim wielbicielom „morskich smaczków”!
Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Uwaga:)
Wywar rybny, który mi pozostał z gotowania łososia (łosoś z ogórkową łuską), jeszcze tego samego dnia odparowałam do połowy objętości i zawekowałam . Dzięki temu dzisiaj miałam gotową „bazę” do prezentowanej zupy rybnej:)
Składniki:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – przeciśnięte
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1 bulwa kopru włoskiego* – posiekana
2 średnie marchwie – pocięte na cienkie plasterki
1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 litr esencjonalnego wywaru rybnego (lub warzywnego)
2-3 szklanki mieszanki pokrojonych owoców morza i ryb (świeże lub mrożone)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
sól i pieprz do smaku
*Przy okazji gotowania tej zupy, pierwszy raz w mojej kuchni pojawił się… koper włoski! Przyznam się szczerze, że jeszcze sobie o nim nie wyrobiłam własnego zdania;)
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dusić 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszając od czasu do czasu, gotować kolejne 5-7 minut.
Dodać posiekany koper włoski, pokrojone w cienkie plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy (tymianek, estragon i pieprz). Zalać wszystko winem oraz wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego i gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Dodać owoce morza i gotować 5-10 minut. (Uwaga: Ja wykorzystałam gotową mrożoną mieszankę. Przed dodaniem zamrożone owoce morza zalałam ciepłą/letnią wodą i pozostawiłam do rozmrożenia. Trwało to około kwadrans. Po tym czasie odcedziłam i dodałam do zupy.)
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/05/pomidorowa-zupa-rybna-z-winem