Wykonanie
Chociaż tegoroczny czas grillowania mamy już za sobą, przy sporządzeniu tej sałatki z pomocą może nam przyjść patelnia grillowa lub nawet taka „zwykła”, na której możemy smażyć
mięso tylko z odrobiną (lub nawet bez) tłuszczu.Oprócz smaku, który jest niewątpliwie największą zaletą opisywanej przeze mnie sałatki, ma ona jeszcze jedną bardzo lubianą przez nas cechę. Łączy zimne z ciepłym, przez co jest idealna na chłodniejsze dni:)Gorąco polecam:)Uwaga:)Do polania sałatki można wykorzystać samą
oliwę z oliwek i
ocet winny lub wykorzystać inny
sos sałatkowy. Po przepisy na różne sosy zapraszam do Vademecum :)Składniki:mieszanka
sałat (
rukola,
roszponka, lodowa…)
pomidorki koktajloweświeży
ogórekćwiartka
cytryny1/2
piersi kurczakaulubione
zioła (świeże lub suszone)1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzsos2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnego (lub
soku z cytryny)1/4 łyżeczki
musztardysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Pierś kurczaka obsypać
solą,
pieprzem i
ziołami. Polać
oliwą (2 łyżki) wymieszaną z przeciśniętym
czosnkiem. Przykryć i pozostawić w lodówce na około godzinę.Przygotować „bazę” sałatki. Liście
sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu. Na sałacie położyć połówki
pomidorków koktajlowych oraz
ogórka pokrojonego w kostkę.Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiczku i dokładnie wymieszać.Rozgrzać patelnię grillową i upiec na niej
pierś kurczaka. (Uwaga: Jeśli pierś jest bardzo duża, można ją przed smażeniem przekroić na połowę.)Upieczoną pierś pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Polać przygotowanym sosem i udekorować
cytryną.Smacznego:)