ßßß Cookit - przepis na FILETY Z KURCZAKA FASZEROWANE SZPINAKIEM

FILETY Z KURCZAKA FASZEROWANE SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam bardzo smaczne filety z kurczaka we włoskim stylu.
Jest to z pewnością wspaniała propozycja na przyjęcia. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni (myślę, że nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają).
Jest to danie może odrobię bardziej pracochłonne, ale zaręczam, że jego smak zrekompensuje nam to z nawiązką.
Uwaga:)
Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można je przygotować nawet kilka (kilkanaście) godzin przed pieczeniem, kiedy akurat mamy na to czas (i ochotę!). Potem wystarczy wstawić je do gorącego piekarnika i po pół godzinie podać gotowe na stół :)
Składniki:
4 piersi kurczaka
1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 1 reklamówka pełna liści świeżego szpinaku)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 ser mozarella w zalewie
8-10 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę. Szpinak rozmrozić i odsączyć (świeży umyć, oderwać twarde łodygi). Smażyć na oliwie aż odparuje cały płyn (trwa to do 10 minut). Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek, usmażoną cebulę i doprawić wszystko solą i pieprzem do smaku. Przestudzić.
Ser mozarella pokroić w drobną kostkę. Dodać do szpinaku i dobrze wymieszać cały farsz.
W filetach zrobić głębokie nacięcia w kształcie kieszonki. Mięso delikatnie oprószyć solą i pieprzem. W kieszonki nakładać farsz szpinakowy (Uwaga: Kieszonek nie musimy niczym spinać!).
Na desce do krojenia układać po 2-3 plastry szynki, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły rodzaj prostokąta. Na jednym z końców prostokąta ułożyć filet z kurczaka i zrolować, owinąć go szynką.
Gotowe filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać delikatnie oliwą. (Uwaga: Można je tak przechowywać w lodówce nawet kilkanaście godzin.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/24/filety-z-kurczaka-faszerowane-szpinakiem