Wykonanie
Gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować! Powtarzając za Autorką,
młody czosnek pieczony w
oliwie „świetnie sprawdza się w sałatkach z pieczonych warzyw. Można go rozgnieść i rozsmarować na pieczeni lub kanapce. Użyć do marynowania
mięsa czy warzyw na grilla. Dodać do
koziego serka, pasty z
fasoli lub
ciecierzycy. Możliwości jest wiele :)” Ja dodałabym jeszcze, że smak i aromat
oliwy, w której
czosnek był gotowany jest niezrównany i jest w stanie „ubarwić” każdą
sałatkę! Następnym razem użyję duuuużo więcej
oliwy :)Składniki:3 główki młodego
czosnku2 szklanki
oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego
rozmarynukilka gałązek świeżego
tymianku (ja miałam tylko suszony)3-4 ziarenka
ziela angielskiego4-5 ziarenek
pieprzu1
listek laurowy10 g
soliWykonanie:
Czosnek obrać, zalać
oliwą. Wsypać wszystkie
przyprawy i dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut. (
Oliwa powinna tylko lekko bulgotać.)Gotowy, jeszcze gorący
czosnek przełożyć do małych słoiczków. Zalać
oliwą, w której się gotował. Słoiczki mocno zakręcić, postawić wieczkiem do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. (Powinny się same zawekować:)Pozostałą
oliwę wykorzystać do sałatek.Smacznego:)