ßßß Cookit - przepis na Domowa szyneczka

Domowa szyneczka

nazwa

Wykonanie

Oj, kiedy ja ją robiłam, to wiedzą tylko Ci, którzy śledzą mój profil na fejsie. Ciagle tam wisi na SG, bo zwyczajnie na to zasługuje. Domowa wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 /2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami
1 gałązka rozmarynu
2 listki laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny.
Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie.
Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/domowa-szyneczka.html