Wykonanie
Tak się czasami zastanawiam dlaczego dzieci tak bardzo lubią panierki?Czy dlatego,że chrupiące?Czy może dlatego,ze samo
mięso nie jest dla nich zbyt atrakcyjne a te w panierce tak fajnie wygląda?W każdym bądź razie moje dzieci panierki lubią i chyba nie prędko to się zmieni:)Dzisiaj przepis na małe kotleciki
cytrynowo-
imbirowe w panierce rzecz jasna:DSkładniki:2 pojedyńcze
filety z kurczakasok z połówki
cytryny1 kawałek swieżego
imbiru1-2 ząbki
czosnkupapryka suszona oraz
sól do smaku
jajko,
mąka oraz
bułka tarta do panierkiFilety umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,pokroić w paski lub kwadraty,wrzucić do miski.
Imbir i
czosnek przecisnąć praską,sok z
imbiru i
czosnku połączyć z
sokiem cytrynowym,natrzeć kawałki filetu,posolić oraz opruszyć
papryką,wymieszać.Kawałeczki
z piersi kurczaka obtoczyć najpierw w
mące,
potem w roztrzepanym
jajku,na końcu w
bułce tartej.Smażyc na
oleju na złocisty kolor, po usmażeniu położyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.Smacznego:)