ßßß Cookit - przepis na Wesołego Alleluja + przepis na najlepszy pasztet świąteczny!

Wesołego Alleluja + przepis na najlepszy pasztet świąteczny!

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Przede wszystkim na samym początku pragniemy Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy! Życzymy Wam, aby te święta mimo niesprzyjającej pogody były radosne, pogodne i oczywiście niezwykle smaczne :). Jeżeli mowa o smaku to chciałam się podzielić przepisem na przepyszny pasztet świąteczny. Zdarzyło mi się robić już kilka pasztetów jednak ten jest najlepszy. Co go wyróżnia ? Przede wszystkim jest bardzo wilgotny. Przeważnie wszystkie pasztety, które piekłam były suche. Ten ma dodatkowo świetną konsystencje, łatwo się go kroi, a smak ? wyborny :). Polecam. Przepis znaleziony na forum Cin-Cin . Od siebie dodałam kilka warzyw i przypraw.
Składniki (na 1 dużą keksówke):
0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
0,5 kg wątróbki drobiowej
350 g surowego boczku
kawałek słoniny
2-3 łyżki smalcu (ja nie miałam więc dałam masło)
2 duże cebule
12 ziarenek jałowca
5 suszonych grzybków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 jajka
sól
6 ziarenek pieprzu
1 kajzerka
1 lampka słodkiego, białego wina
1-2 kieliszki koniaku
kawałek selera
1 marchewka
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone na kawałki mięso. Do tego dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, suszone grzybki. Po 30 minutach duszenia wyjmujemy wątróbkę, a resztę dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając odrobiną wody, aby całość się nie przypaliła. Kajzerkę zalewamy winem.
Wystudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z przyprawami, kajzerką i warzywami. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową, koniak do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na pianę białka. Keksówke wykładamy plastrami słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1-1,5 h (piekłam w niższej temperaturze niż jest w przepisie, ponieważ pasztet piekł się razem ze schabem).
Pasztet przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2013/03/wesoego-alleluja-przepis-na-najlepszy.html