ßßß Cookit - przepis na Krem ze szparagów.

Krem ze szparagów.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wstawiam przepis na pożywną zupę-krem. Uwielbiam zielone szparagi, a ponieważ teraz jest na nie sezon to postanowiłam upichcić z nich coś na obiad. Niestety aparat przekłamał kolor zupy i na zdjęciu nie jest tak zielona jak w rzeczywistości, ale przepis i tak postanowiłam wstawić, ponieważ kremik wyszedł PYSZNY!. Jest bardzo zapychający. Nie zawiera śmietany, mąki - same warzywka.
Składniki:
3 duże marchewki
pęczek szparagów (ok 500 g)
1 cebula
3 ziemniaki
1 pietruszka(korzeń)
pół pora
1 mały seler
przyprawy: sól, pieprz, zioła np. bazylia, oregano
kostka rosołowa
koperek
kilka kromek chleba (najlepiej suchego)
trochę oliwy
Wykonanie:
Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, por i seler gotujemy razem z kostką rosołową. Po ok. 20 min dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szparagi. (p amiętamy, aby odciąć końce). Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki masła - dodajemy do zupy.
Chleb kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy w szklance z ziołami, solą i pieprzem. Polewamy chlebek i wkładamy do piekarnika na 15 minut (np. na 200 stopni).
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem. Ja uwielbiam bazylie i oregano, dlatego dodaje je do różnych potraw - polecam!.
Podajemy w miseczkach z grzankami i koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/06/krem-ze-szparagow.html