ßßß Cookit - przepis na Kilimandżaro

Kilimandżaro

nazwa

Wykonanie

To ciasto zrobiłam moja teściowa, na imieniny. Niby nie lubię ciast z kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki jasne (np cytrynowe)
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru p
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
0,5 łyżki masła
2 łyżki wody
Do posypania:
płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek. Nie przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje.
Przygotować masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt.
Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami lub skórką pomarańczową.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Kilimandzaro.html