Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 6
jajek- 3 łyżki
mąki pszennej- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
oleju- 1 łyżka
wody- 1 szklanka
cukru*na masę
jabłkową- 1kg
jabłek- 2
galaretki cytrynowe- 1 łyżka
masła*na masę budyniową- 0,5 litra
mleka- 1/2 szklanki
cukru- 2
żółtka- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
mąki pszennej- 250g
masła*na polewę- 100g
czekolady gorzkiej- 0,5 łyżki
masła- 2 łyżki
wody*dodatkowo-
wiórki kokosowe lub
płatki migdałoweSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując
cukier. Następnie stopniowo dodajemy
żółtka wymieszane z
olejem i szczyptą
soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wlewamy łyżkę
wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy
biszkopt studzimy i kroimy na pół.2.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na
maśle. Po kilku minutach wsypujemy
galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę
jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.3. Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance
mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z
żółtkami. Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę
mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie
budyń miksujemy z miękkim
masłem na gładki krem.4. Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą
jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.5. W łaźni
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem i
wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.Inspiracja: stokolorowkuchni