ßßß Cookit - przepis na Kilimandżaro

Kilimandżaro

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru
*na masę jabłkową
- 1kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
*na masę budyniową
- 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250g masła
*na polewę
- 100g czekolady gorzkiej
- 0,5 łyżki masła
- 2 łyżki wody
*dodatkowo
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na pół.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.
3. Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
4. Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
5. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: stokolorowkuchni
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/10/kilimandzaro.html