Wykonanie
"Ciociu te
bezy są przepyszne"
Bezy można albo uwielbiać, albo za nimi nie przepadać. Jeżeli nie przepadacie, to ta wersja, może zmienić wasze podejście. Cudownie
cynamonowy posmak, plus posypka orzechowa. Większość bez zniknęła ot tak, kilka wykorzystałam do zrobienia cudownego deseru, który polubili nawet Ci, nie lubiący samych bez. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.
Składniki:4
białka125 g
cukru75 g
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonułyżka
orzechów (posiekanych, dałam laskowe)Wykonanie:
Białka wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10 minut. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite
białka wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 1,5 - 2 godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości bez.