ßßß Cookit - przepis na Dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)

Dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na pomysł takiego dżemu wpadłam podczas robienia tarty jabłkowo - śliwkowej. Sam dżem zrobiłam wieczorem, zupełnie przy okazji. Wprawdzie przygotowałam tylko 3 niewielkie słoiczki, ale zawsze można zrobić kolejną porcję. Ponieważ dżem ma niewiele cukru, polecam zapasteryzować słoiczki. Ja robiłam dżem z 600 g śliwek i 600 g jabłek, ale podaję proporcję na 1 kg, dla ułatwienia.
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg śliwek
200 g cukru
Wykonanie:
Jabłka i śliwki umyć. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i również pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać dość często mieszając. Kiedy owoce już się rozpadną dodać cukier i zamieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
W czasie kiedy szykujemy dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w 100 stopniach. Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z wodą. Kiedy dżem jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi i wysuszonymi nakrętkami. Garnek z dżemem podczas napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio przed nałożeniem dżemu. Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do górny dnem na około kwadrans. Następnie słoiki pasteryzujemy (w piekarniku lub garnku z wodą).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Dzem-z-jablek-i-sliwek-niskoslodzony.html