Wykonanie
Na pomysł takiego
dżemu wpadłam podczas robienia tarty
jabłkowo - śliwkowej. Sam
dżem zrobiłam wieczorem, zupełnie przy okazji. Wprawdzie przygotowałam tylko 3 niewielkie słoiczki, ale zawsze można zrobić kolejną porcję. Ponieważ
dżem ma niewiele
cukru, polecam zapasteryzować słoiczki. Ja robiłam
dżem z 600 g
śliwek i 600 g
jabłek, ale podaję proporcję na 1 kg, dla ułatwienia.
Składniki:1 kg kwaśnych
jabłek1 kg
śliwek200 g
cukruWykonanie:
Jabłka i
śliwki umyć.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki.
Śliwki wypestkować i również pokroić na mniejsze kawałki.
Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać dość często mieszając. Kiedy
owoce już się rozpadną dodać
cukier i zamieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby
cukier dokładnie się rozpuścił.W czasie kiedy szykujemy
dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w 100 stopniach. Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z
wodą. Kiedy
dżem jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi i wysuszonymi nakrętkami. Garnek z
dżemem podczas napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy
dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio przed nałożeniem
dżemu. Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do górny dnem na około kwadrans. Następnie słoiki pasteryzujemy (w piekarniku lub garnku z
wodą).