Wykonanie
Koleżanka zrobiła
dżem śliwkowy z dodatkiem
jabłek. Mąż jej stwierdził, że lepszy niż taki sam więc postanowiłam poeksperymentować. Dodałam nieco więcej
jabłek....a
dżem tak zdecydowanie lepszy niż sam
śliwkowy. Idealnie słodki, bardzo smaczny :)
Składniki : ( wagę
jabłek podaję po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych a
śliwek po wypestkowaniu )1,5 kg
śliwek węgierek600-700 g
jabłek700 g
cukru ( jeśli lubicie mniej słodki dodajcie mniej
cukru )100 ml
wodyWszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku, mieszamy. Wstawiamy na niewielki gaz i smażymy aż
owoce dobrze zmiękną. Następnie miksujemy całość - wtedy przyśpieszymy cały proces prażenia. Można pominąć miksowanie i poczekać aż
owoce same się rozpadną. Smażymy do momentu aż uzuskamy odpowiednią dla nas konsystencję
dżemu. Przekładamy do wyparzonych wcześniej, ciepłych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Można dodatkowo zapasteryzować 10-15 minut.Smacznego :)