Wykonanie
Dżem aroniowo-
śliwkowo-
jabłkowy jest wyborny w smaku. Zupełnie nie czuć goryczy aronii.
Potrzebne składniki:75 dag aronii40 dag
śliwek30 dag
jabłekszklanka
cukru1/2 szklanki wrzącej
wodySposób wykonania:Aronię mrozimy 24 h. Po tym czasie wyjmujemy, zasypujemy szklanką
cukru. Zalewamy 1/2 szklanki wrzącej
wody, gotujemy 15 min. Następnie rozduszamy aronię, kroimy w tym czasie
śliwki i
jabłka w kostkę. Dodajemy do aronii.Gotujemy ok. 2,5-3 h, co jakiś czas mieszając. Możemy zapasteryzować. W tym celu słoiki wyparzamy w nagrzanym piekarniku. Wlewamy do nich gorący
dżem. Zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.Smacznego !