Wykonanie
Powidła zapamiętane z dzieciństwa. Podobny przepis widziałam w
sieci pod nazwą
dżem szwajcarski. Ze względu na dużą zawartość
cukru zrezygnowałam z przesmażania
owoców. Zamiast tego od razu trafiły do piekarnika.
Po 1 kg
śliwek,
jabłek i
gruszek75 dag
cukruŚliwki pozbawić pestek.
Jabłka i
gruszki obrać, pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane
owoce wymieszać z
cukrem. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin aby puściły sok. Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni, na ok. 3-4 godziny. Co jakiś czas przemieszać. Wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.W razie potrzeby tzn. jeśli się okaże, że powidła wyszły zbyt rzadkie, można je ponownie umieścić w piekarniku.Wystudzone powidła przemieszać tak, aby bardziej (ale nie całkiem) rozdrobnić
owoce. Umieścić w słoiczkach, pasteryzować ok.10 minut.