Wykonanie
W poprzednim moim
poście pisałam o soku z aronii, a że tych
owoców miałam bardzo dużo, więc postanowiłam wykorzystać ich również do zrobienia
dżemu. Wyszedł całkiem smaczny dodatek do kruchego ciasta.
Składniki:1 kg
jabłek1 kg
śliwek1 kg aronii1 kg
cukruWykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z
jabłkami rozgotowujemy.
Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się
owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy
cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.Smacznego!