Wykonanie
Przy okazji tarty
pisałam, że pokażę co zrobiłam z
sokiem z
owoców. Oczywiście nie mogło powstać nic innego jak tylko
kisiel. Cudowny, czerwony
kisiel, bez kawałków
owoców. Wiem, że są osoby, które właśnie taki
kisiel preferują. Mi osobiście kawałki
owoców nie przeszkadzają, ale taka wersja też jest pyszna.
Składniki:150 g
rabarbaru350 g
truskawek1 - 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej na każde 250 ml płynów25 g
cukruWykonanie:
Truskawki (mogą być mrożone) i
rabarbar (pokrojony) wkładamy do garnka. Zalewamy odrobiną
wody i gotujemy. Dosładzamy i gotujemy przez chwilę razem z
cukrem tak, aby
cukier się rozpuścił. Ugotowane
owoce przekładamy na sito i delikatnie odciskamy (jeżeli lubimy, możemy też całość zmiksować i przetrzeć przez sito. Wtedy trzeba będzie dać nieco więcej
wody). Powstały sok mieszamy dokładnie z
mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy przez 2 -3 minuty.
Kisiel przekładamy do miseczki i podajemy na ciepło lub zimno.