ßßß Cookit - przepis na Krem malinowy (Rasperry curd)

Krem malinowy (Rasperry curd)

nazwa

Wykonanie

Ten krem został użyty do mazurka, który pokazałam Wam tuż przed świętami. Krem jest cudowny, aksamitny i bardzo malinowy. Do tego nie jest zbytnio słodki. Polecam, nie tylko do mazurków. Przepis na podstawie kremu żurawinowego .
Składniki:
250 g mrożonych malin
80 ml wody
50 g masła
100 g cukru
3 jajka
Wykonanie:
Maliny zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Tak ugotowane maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wkładamy do czystego garnka i dodajemy do niego masło i cukier. Podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka delikatnie ubijamy. Przelewamy do gotujących się malin. Najlepiej zrobić to przez sitko. Gotujemy przez 10 - 15 minut cały czas mieszając. Krem musi zgęstnieć. Możemy zmiksować go blenderem, ale jeżeli dokładnie mieszaliśmy nie ma takiej potrzeby. Gotowy studzimy i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Krem-malinowy-Rasperry-curd.html