Wykonanie
Ten krem został użyty do mazurka, który pokazałam Wam tuż przed świętami. Krem jest cudowny, aksamitny i bardzo malinowy. Do tego nie jest zbytnio słodki. Polecam, nie tylko do mazurków. Przepis na podstawie kremu
żurawinowego .
Składniki:250 g mrożonych
malin80 ml
wody50 g
masła100 g
cukru3
jajkaWykonanie:
Maliny zalewamy
wodą i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Tak ugotowane
maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wkładamy do czystego garnka i dodajemy do niego
masło i
cukier. Podgrzewamy, aż
masło i
cukier się rozpuszczą.
Jajka delikatnie ubijamy. Przelewamy do gotujących się
malin. Najlepiej zrobić to przez sitko. Gotujemy przez 10 - 15 minut cały czas mieszając. Krem musi zgęstnieć. Możemy zmiksować go blenderem, ale jeżeli dokładnie mieszaliśmy nie ma takiej potrzeby. Gotowy studzimy i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.