Wykonanie
Ostatnio zamierzałam się do zrobienia
curdu z
cytryny, ale nadarzyła się okazja zakupienia mrożonych
malin w promocji więc
cytrynowy został przełożony na czasy aż ten malinowy się skończy ;)
Curd ten jest bardzo słodki, ale i niezwykle dobry ;) Ma ładny różowy kolorek - dla uzyskania czerwonego koloru dodaje się barwnik - ale po co kiedy i taki jest ładny ;)Skorzystałam z tego przepisu .Poniżej ilości składników jakie ja użyłam.
3 50 g świeżych lub mrożonych
malinsok wyciśnięty z 1/4
cytryny (autorka przepisu miała na myśli 1/4 szklanki i tak poczynię następnym razem ;) )150 g
cukru6
jajek100 g
masłaMaliny rozmrozić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Przetrzeć przez drobne sito żeby pozbyć się pestek.Do rondelka wlać puree z
malin i
sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać.
Jajka dobrze wymieszać z
cukrem.
Masło pokroić na malutkie kawałeczki. Do utartych
jajek wlewać pomału, ciągle mieszając, gorącą mieszankę
malin i
soku cytrynowego. Postawić teraz na malutkim ogniu i wciąż mieszając, dodajemy kawałeczki
masła. Po kilku minutach, masa powinna zacząć gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy szczelnie wierzch
curdu folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przełożyć do słoiczków i dobrze przykryć.* Przechowywać w słoiczkach, w lodówce do tygodnia czasu.