Wykonanie
Pączki ptysiowe
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2013 r. Smaczne pączki, które można przygotować w bardzo szybki sposób.Są bardzo dobrym rozwiązaniem, gdy niezapowiedziani goście za drzwiami. Ponadto dobrze sprawdzają się na wszelkiego typu dziecięcych imprezach, bardzo szybko schodzą, trudno im się oprzeć :-)Dla amatorów zdrowej kuchni polecam pączki ptysiowe z
mąki orkiszowej.
Co prawda wygląd może nie jest najciekawszy, bo są ciemne ale zawartość -samo zdrowie - polecam :-)Pączki ptysiowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 lipca .Idealne pączki ptysiowe!!!Te pączki mają w sobie coś, co sprawia, że wielu z nas chętnie po nie sięga.Dla mnie to fakt, że rozpływają się w ustach.Są idealne do popołudniowej
kawy.....:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 minCzas pieczenia: 5 minŁączny czas: 25 minRozmiar porcji: 1 pączekSkładniki:
mąka (użyłam tortowej): 400 g
woda : 300 ml
masło : 80 g
jajka wiejskie od gospodyni : 3
cukier : 2 łyżki
cukier waniliowy : 1 łyżeczka
olej do smażenia : ok. 0,5 l (zależy w jak dużym naczyniu będziesz smażyć pączki)
cukier puder : do posypaniaPrzygotowanie: w garnku gotuję
wodę z
masłem i
cukrem czekam, aż składniki się rozpuszczą
wtedy jednym ruchem wsypuję do garnka
mąkę oraz
cukier waniliowydelikatnie podgrzewam garnek, dokładnie mieszając, ciasto powinno nieco wyschnąćpo mniej więcej 3 minutach, gdy ciasto zacznie odklejać się od łyżki, zdejmuję garnek z ogniaciasto przekładam do miski
gdy ciasto nieco wystygnie, wbijam do niego pojedynczo
jajka, mieszam mikserem na gładką masę (za pierwszym razem tej czynności dokonywałam łyżką - odradzam, ponieważ składniki na początku nie chcą się połączyć, to była normalna orka!!! ) z masy lepię kuleczki wielkości
orzecha włoskiegow garnku o szerokim dnie rozgrzewam
olej, sprawdzam jego temperaturę poprzez zanurzenie w nim kawałka ciasta: gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, to znaczy, że można smażyć pączkipączki wrzucam pojedynczo do tłuszczu i smażę około 5 minutusmażone pączki przekładam na kawałek papierowego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczupodaję z
cukrem pudrem :-)Otrzymałam 27 pączusiów.....:-)(źródło przepisu - "Pyszne 25" -
Anna Starmach)