ßßß Cookit - przepis na Buena Appetite

Buena Appetite

nazwa

Wykonanie

Pączki ptysiowe
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2013 r. Smaczne pączki, które można przygotować w bardzo szybki sposób.
Są bardzo dobrym rozwiązaniem, gdy niezapowiedziani goście za drzwiami. Ponadto dobrze sprawdzają się na wszelkiego typu dziecięcych imprezach, bardzo szybko schodzą, trudno im się oprzeć :-)
Dla amatorów zdrowej kuchni polecam pączki ptysiowe z mąki orkiszowej.
Co prawda wygląd może nie jest najciekawszy, bo są ciemne ale zawartość -
samo zdrowie - polecam :-)
Pączki ptysiowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 lipca .
Idealne pączki ptysiowe!!!
Te pączki mają w sobie coś, co sprawia, że wielu z nas chętnie po nie sięga.
Dla mnie to fakt, że rozpływają się w ustach.
Są idealne do popołudniowej kawy.....:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 5 min
Łączny czas: 25 min
Rozmiar porcji: 1 pączek
Składniki:
mąka (użyłam tortowej): 400 g
woda : 300 ml
masło : 80 g
jajka wiejskie od gospodyni : 3
cukier : 2 łyżki
cukier waniliowy : 1 łyżeczka
olej do smażenia : ok. 0,5 l (zależy w jak dużym naczyniu będziesz smażyć pączki)
cukier puder : do posypania
Przygotowanie: w garnku gotuję wodę z masłem i cukrem czekam, aż składniki się rozpuszczą
wtedy jednym ruchem wsypuję do garnka mąkę oraz cukier waniliowy
delikatnie podgrzewam garnek, dokładnie mieszając, ciasto powinno nieco wyschnąć
po mniej więcej 3 minutach, gdy ciasto zacznie odklejać się od łyżki, zdejmuję garnek z ognia
ciasto przekładam do miski
gdy ciasto nieco wystygnie, wbijam do niego pojedynczo jajka, mieszam mikserem na gładką masę (za pierwszym razem tej czynności dokonywałam łyżką - odradzam, ponieważ składniki na początku nie chcą się połączyć, to była normalna orka!!! ) z masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego
w garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej, sprawdzam jego temperaturę poprzez zanurzenie w nim kawałka ciasta: gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, to znaczy, że można smażyć pączki
pączki wrzucam pojedynczo do tłuszczu i smażę około 5 minut
usmażone pączki przekładam na kawałek papierowego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
podaję z cukrem pudrem :-)
Otrzymałam 27 pączusiów.....:-)
(źródło przepisu - "Pyszne 25" - Anna Starmach)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/paczki-ptysiowe.html