Wykonanie
Bardzo dobre, lekkie ciasto z
owocami. Można użyć różne
owoce do środka np.
truskawki,
jagody,
jabłka, co się lubi. Ja dodałam
maliny, które uwielbiam. Ciasto przygotowuje się w 15 minut. Gorąco polecam! Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "Hembakat" .
Składniki: (około 12 kawałków) 1 dl = patrz miarki75 g
masła solonego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego2 dl
cukru2
jajka2 ½ dl
mąkiOwoce:2 dl
malin mrożonych lub świeżychForma: 22 lub 24 cm okrągła, rozkładanaSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175° C. Rozpuść
masło, odstaw z gazu i dodaj wszystkie składniki w tej kolejności, w której są napisane. Nie musisz miksować, możesz pomieszać łyżką, aż ciasto się połączy. Wlej ciasto do formy wysmarowaną
margaryną i posypaną
tartą bułką, a następnie rozłóż
maliny na górze. Jeśli masz ochotę możesz posyp
owoce cukrem pudrem. Piecz na środkowej półce w piekarniku 30 - 35 minut, aż uzyska kolor. Zostaw w formie aż wystygnie. Smacznego!