Wykonanie
Kolejna wersja kremu
owocowego. Przepis ponownie podpatrzony w Domowej Bogini. Zredukowałam nieco ilość
cukru, bo wyszedł jednak zbyt słodki. Już niedługo pokażę Wam pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:250 g świeżej lub mrożonej
żurawiny100 ml
wody50 g
masła220 g
cukru3
jajkaWykonanie:
Żurawinę myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż
żurawina popęka. Ugotowaną
żurawinę przecieramy przez sito. Tak przygotowane puree
żurawinowe przekładamy do garnka i dodajemy
cukier oraz
masło. Podgrzewamy mieszając, tak aby
masło i
cukier się stopiły. W
między czasie lekko ubijamy
jajka. Dodajemy do masy żurawinowej (najlepiej przecedzić przez sitko). Mieszamy cały czas i gotujemy na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje. Może to potrwać około 10 minut. Krem studzimy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.