ßßß Cookit - przepis na Krem żurawinowy - cranberry curd

Krem żurawinowy - cranberry curd

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja kremu owocowego. Przepis ponownie podpatrzony w Domowej Bogini. Zredukowałam nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak zbyt słodki. Już niedługo pokażę Wam pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:
250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 ml wody
50 g masła
220 g cukru
3 jajka
Wykonanie:
Żurawinę myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż żurawina popęka. Ugotowaną żurawinę przecieramy przez sito. Tak przygotowane puree żurawinowe przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz masło. Podgrzewamy mieszając, tak aby masło i cukier się stopiły. W między czasie lekko ubijamy jajka. Dodajemy do masy żurawinowej (najlepiej przecedzić przez sitko). Mieszamy cały czas i gotujemy na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje. Może to potrwać około 10 minut. Krem studzimy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Krem-zurawinowy-cranberries-curd.html