ßßß Cookit - przepis na KREM ŻURAWINOWY

KREM ŻURAWINOWY

nazwa

Wykonanie

Cranberry curd, czyli krem żurawinowy. Kwaskowaty, intensywny w smaku i kolorze, gęsty. Świetny jako nadzienie do tart, ciast lud smarowidło do ciastek.
300 g żurawiny, mrożonej lub świeżej
50 ml wody
120 g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
40 g masła w kawałkach
Wykonanie:
Owoce włożyć do garnka z wodą, sokiem z limonki i cukrem, zagotować. Kiedy żurawina popęka, przestudzić chwilę i zmiksować blenderem. Ponownie postawić na średni ogień, kolejno dodawać jajka, cały czas mieszając.
Dodać skrobię i dokładnie połączyć. Kiedy zgęstnieje odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać masło, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoiczka. Trzymać w lodówce, do tygodnia.
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/02/krem-zurawinowy.html