Wykonanie
Cranberry
curd, czyli krem
żurawinowy. Kwaskowaty, intensywny w smaku i kolorze, gęsty. Świetny jako nadzienie do tart, ciast lud smarowidło do
ciastek.300 g
żurawiny, mrożonej lub świeżej50 ml
wody120 g
cukru2
jajka2
żółtka1 łyżeczka
soku z limonki1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej40 g
masła w kawałkachWykonanie:
Owoce włożyć do garnka z
wodą,
sokiem z limonki i
cukrem, zagotować. Kiedy
żurawina popęka, przestudzić chwilę i zmiksować blenderem. Ponownie postawić na średni ogień, kolejno dodawać
jajka, cały czas mieszając.Dodać
skrobię i dokładnie połączyć. Kiedy zgęstnieje odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać
masło, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoiczka. Trzymać w lodówce, do tygodnia.