ßßß
Cranberry curd, czyli krem żurawinowy. Kwaskowaty, intensywny w smaku i kolorze, gęsty. Świetny jako nadzienie do tart, ciast lud smarowidło do ciastek.300 g żurawiny, mrożonej lub świeżej50 ml wody120 g cukru2 jajka2 żółtka1 łyżeczka soku z limonki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g masła w kawałkachWykonanie:Owoce włożyć do garnka z wodą, sokiem z limonki i cukrem, zagotować. Kiedy żurawina popęka, przestudzić chwilę i zmiksować blenderem. Ponownie postawić na średni ogień, kolejno dodawać jajka, cały czas mieszając.Dodać skrobię i dokładnie połączyć. Kiedy zgęstnieje odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać masło, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoiczka. Trzymać w lodówce, do tygodnia.