ßßß Cookit - przepis na Żurawina do mięsa

Żurawina do mięsa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lubicie żurawinę do mięsa? Ja uwielbiam, chociaż do tej pory jadłam ją tylko na przyjęciach, weselach itp. Kiedy jednak zobaczyłam na targu żurawinę, wiedziałam co z nią zrobię. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz
Składniki:
1 kg żurawin
40 dag cukru
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem. Ugotować syrop z wody i cukru, do gorącego wsypać osączone żurawiny, smażyć około 50 minut na wolnym ogniu. Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 140 stopni podczas kiedy żurawiny się gotują, a przykrywki wygotowuję w garnku wodą). Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić. Odstawić w chłodne miejsce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Zurawina-do-miesa.html