Wykonanie
Dekoracje z
żurawiny w takiej zimowej odsłonie są ostatnio bardzo popularne. I nic
dziwnego, gdy nie tylko idealnie pasują do świątecznych wypieków, ale też wyglądają wprost przecudnie ułożone z pozoru beztrosko na wierzchu
tortu, babeczek lub sernika :)Przygotowanie takiej uroczej, jadalnej dekoracji nie jest trudne, choć warto znać kilka sztuczek, by nie skończyć operacji z masą oblepionych bryłkami
cukru czerwonych kulek (wierzcie mi na słowo ;).Polecam :)Składniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
wody2 – 3 szklanki
żurawiny (ładniej będą wyglądały duże
owoce, więc warto wybierać właśnie takie)
cukier do obtaczaniaWykonanie:
Żurawinę umyj i przebierz, pozbywając się nadgnitych, miękkich
owoców.
Wodę zagotuj ze szklanką
cukru i pozwól delikatnie wrzeć przez 5 – 8 minut. Zdejmij z palnika i przestudź odrobinę. Mikstura może być gorąca, ale nie wrząca, bo
owoce popękają.Zalej
syropem żurawinę i odstaw na minimum godzinę lub najlepiej na całą noc.
Owoce odsącz z płynu (warto go zachować) i wyłóż na ręcznik papierowy. Obetrzyj delikatnie nadmiar płynu. Jeśli tego nie zrobicie,
cukier zbryli się i będzie wyglądał nieestetycznie na owocach. Jeżeli tak się stanie, wystarczy
owoce opłukać, ponownie zanurzyć na chwilę w
syropie, osuszyć i obtoczyć jeszcze raz.Do szerokiej miseczki wsyp
cukier (najlepiej zwykły, grubszy od tego do wypieków) i obtaczaj w nim
żurawinę, wrzucając po kilka na raz. Większa ilość
owoców w misce poskleja się.Gotowe :)