Wykonanie
Jak smakuje czarny bez? Smakuje wspaniale. :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo polecam, ponieważ sezon jest właśnie w pełni, i kwiaty, które jeszcze niedawno były wielkimi, białymi baldachami, właśnie zmieniły się w ciężkie kiście małych, czarnych
owoców. Nie da się powiedzieć: on smakuje jak to... czy tamto, ponieważ ma on swój własny, pyszny smak. Taką
konfiturę przygotowuję już od wielu lat, ponieważ nieodmiennie mnie do tego smaku ciągnie. Wspaniale nadaje się na kanapki oraz jako dodatek do
serów czy
mięs. W
konfiturze znajdują się małe pesteczki z
owoców, ale nie przeszkadzają one w jedzeniu. Smak rekompensuje wszystko, a wykonanie
konfitury jest bardzo szybkie i proste. :)
1,5 kg dojrzałych
owoców czarnego bzu0,5 kg
cukru żelującego (
cukier 3:1, np. Diamant czy Dr Oetker )125 ml
wodyOwoce umyć, oderwać od szypułek. W dużym garnku wymieszać z
cukrem i
wodą. Gotować wg. przepisu na opakowaniu ( 4 min) po czym przekładać do słoików. Słoiki natychmiast zakręcać, studzić postawione na zakrętkach.Z tej ilości wyszło 5 słoików po 200 ml.Czarny bez w WikipediiCiekawe informacje o czarnym bzie