ßßß Cookit - przepis na Konfitura jagodowa

Konfitura jagodowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli chcesz mieć w domu prawdziwą konfiturę z jagód, zrób ją - takiej naprawdę nie kupisz. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, najbardziej pracochłonne. Podane proporcje owoców i cukru są tylko orientacyjne - zależą od tego jak słodkie są owoce i jaki produkt finalny chcemy otrzymać.
Składniki na dwa słoiczki:
450g owoców
1 łyżka wody
100g cukru
Wykonanie:
Owoce umyć i przebrać, wyrzucając listki. Wrzucić do garnka, najlepiej z szerokim dnem, dodać wodę, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu, czasem mieszając. Jagody nie powinny przywrzeć, w niedługim czasie puszczą swój sok. Po kilkunastu minutach gotowania dodać cukier, dokładnie wymieszać.
Najlepiej jest smażyć partiami - przez dwa-trzy dni po kilkanaście minut. Następnego dnia bowiem, jak konfitura już ostygnie, może się okazać, że nie trzeba już jej więcej gotować, bo osiągnęliśmy pożądaną gęstość.
Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić (także wyparzoną i nieuszkodzoną zakrętką) i odwrócić do góry dnem. Sprawdzić po jednej dobie czy środkowa część zakrętki jest wklęsła.
Zamiast wyparzania słoików - tradycyjnie, w wielkim garze wypełnionym wodą, które dziś spotkać można raczej w domach starszych gospodyń, można je wyparzyć w piekarniku . Słoki i zakrętki należy umyć, osuszyć, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120-130°C i wypiekać je przez ok. 15 - 20 minut. Do takich słoików, ostrożnie, używając rękawic kuchennych, nakładać wrzące konfitury - tak by nie pobrudzić zakrętek (a pobrudzone wytrzeć - inaczej możemy spodziewać się pleśni).
Więcej o pasteryrazji słoików w piekarniku poczytaj u Bei, od której nauczyłam się tej metody.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/08/konfitura-jagodowa.html