Wykonanie
Jeśli chcesz
mieć w domu prawdziwą
konfiturę z
jagód, zrób ją - takiej naprawdę nie kupisz. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, najbardziej pracochłonne. Podane proporcje
owoców i
cukru są tylko orientacyjne - zależą od tego jak słodkie są
owoce i jaki produkt finalny chcemy otrzymać.Składniki na dwa słoiczki:450g
owoców1 łyżka
wody100g
cukruWykonanie:
Owoce umyć i przebrać, wyrzucając listki. Wrzucić do garnka, najlepiej z szerokim dnem, dodać
wodę, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu, czasem mieszając.
Jagody nie powinny przywrzeć, w niedługim czasie puszczą swój sok. Po kilkunastu minutach gotowania dodać
cukier, dokładnie wymieszać.Najlepiej jest smażyć partiami - przez dwa-trzy dni po kilkanaście minut. Następnego dnia bowiem, jak
konfitura już ostygnie, może się okazać, że nie trzeba już jej więcej gotować, bo osiągnęliśmy pożądaną gęstość.Gorącą
konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić (także wyparzoną i nieuszkodzoną zakrętką) i odwrócić do góry dnem. Sprawdzić po jednej dobie czy środkowa część zakrętki jest wklęsła.Zamiast wyparzania słoików - tradycyjnie, w wielkim garze wypełnionym
wodą, które dziś spotkać można raczej w domach starszych gospodyń, można je wyparzyć w piekarniku . Słoki i zakrętki należy umyć, osuszyć, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120-130°C i wypiekać je przez ok. 15 - 20 minut. Do takich słoików, ostrożnie, używając rękawic kuchennych, nakładać wrzące
konfitury - tak by nie pobrudzić zakrętek (a pobrudzone wytrzeć - inaczej możemy spodziewać się pleśni).Więcej o pasteryrazji słoików w piekarniku poczytaj u Bei, od której nauczyłam się tej metody.